top of page
IMG_7205.jpg

Start van onze gisting op dag 1
 

Landgoed Bleijendijk MEDE Honingdrank

Een alcoholische honing-drank die met niets vergelijkbaar is van eeuwenoud recept

De Opstart

25 Mei 2024

Over 9-12 maanden. Op zijn vroegst in Februari 2025 is de 1e 10 liter Mede van Landgoed Bleiendijk beschikbaar.

We gebruikten een eeuwenoud recept van kruiden, specerijen, gebrande houtsoorten, vruchten en noten die samen een prachtig smaakprofiel gaan geven aan onze 1e Mede. Het alcoholpercentage zal naar verwachting rond de 13-14% liggen.

Mede????

Wat is Mede?

Mede honingwijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt door honing te fermenteren met water en gist. Het is een oud drankje dat al duizenden jaren wordt gedronken en wordt vaak geassocieerd met middeleeuwse tijden. Mede heeft een zoete smaak en kan zowel warm als koud worden gedronken. Het wordt vaak beschouwd als een delicatesse en werd vaak geserveerd bij speciale gelegenheden om bijvoorbeeld de goden te aanbidden.

INGREDIENTEN

Wat zit er in Mede?

Mede is een alcoholische drank gemaakt van honing en water. Het bevat verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B-complex, vitamine C, calcium, magnesium, kalium en zink. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gezond immuunsysteem, sterke botten en een gezonde stofwisseling. Geniet dus gerust van een glas mede als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

PROCES

Bijzonder kwetsbare reis.

Het brouwproces begint met het zorgvuldig mengen van de ingrediënten in een specifieke precieze volgorde (waarbij ultieme hygiëne van het allergrootste belang is) en tijdspad in een verhouding die afhankelijk is van de gewenste smaak en sterkte van de drank. De Bleijendijk-mede wordt niet verwarmd waardoor alle stoffen uit de honing bewaard blijven. Dat maakt het proces wel veel gevoeliger omdat er ook geen sterilisatie door hitte plaatsvindt. Dan worden volgens een speciaal eigen recept kruiden, houtsoorten (gerookt/ongerookt), vruchten, noten, evt. bepaalde bloemknoppen of bladeren toegevoegd. Na het toevoegen van gist wordt het mengsel gefermenteerd, waarbij de suikers in de honing worden omgezet in alcohol. Dit proces gaat minsten 9 maanden duren, afhankelijk van de gewenste sterkte en smaak van de mede. Na de volledige fermentatie wordt de mede gebotteld en kan het rijpen op de fles voordat het wordt gedronken, wat de smaak nog verder kan verbeteren en verfijnen.

Onze Bij-producten

groenimkerij.jpg
bottom of page