top of page

Zelf Imker worden? Een bijenvolkje in uw tuin?

hoewordtikimker_small.jpg
honey-g8afbdaa9d_1920.jpg

Op Landgoed Bleijendijk in Vught start op Zaterdagochtenden van 10-00 tot 12.30 uur vanaf 2 maart 2024 een basis- cursus bijenhouden. De cursus die bestaat uit 12 bijeenkomsten  en wordt op   afgerond met een officieel diploma “basiscursus Bijenhouden” van De NBV en Imkers Nederland

Voor Wie?

De cursus wordt op Zaterdag gegeven  (met uitzondering van een aantal dagen) door John van den Wildenberg, Leraar bijenteelt van Imkers Nederland en imker van de Imkerij op Landgoed Bleijendijk.  (http://bleijendijk.nl) In de cursus wordt het in de praktijk -werken met de bijen- zoveel mogelijk gecombineerd met theoretische kennis. Het is een beginnerscursus, u hoeft geen kennis te hebben van bijenhouden. De bijeenkomst is geschikt voor deelnemers die daadwerkelijk overwegen 1 of meer bijenvolken te gaan houden op een eigen locatie. Maar natuurlijk is het uw eigen beslissing of u dat uiteindelijk ook zult doen. In ieder geval heeft u na het volgen van de basiscursus daarvoor alle basiskennis in huis om het bijenvolk en de vraag die het aan u als  imker heeft te begrijpen.

Hoe leert U?

Als imker zult u gaandeweg na uw diplomering uw eigen methode ontwikkelen die bij u en uw bijen past. Onze basiscursus helpt u daarbij om daarin uw weg te vinden.Van januari tot maart vinden 5 inleidende lessen plaats. Deze worden gehouden in de educatieruimte (de boshut)  van de stichting natuureducatie Bleijendijk. De praktijklessen vinden plaats op de nabijgelegen bijenstand op Het Landgoed. Zodra de bijen vliegen maken we al meteen kennis met de bijen op de bijenstand. . U werkt in een groepje van 2 of 3 personen aan 1 bijenkast waarin u uzelf alle benodigde handelingen over het seizoen eigen maakt. Tijdens alle sessies ligt de nadruk op “KIJKEN NAAR DE BIJEN”. Op Bleijendijk is het onze filosofie om de bijen leidend te laten zijn in de beslissingen die de imker neemt . Dit leren kijken naar de bijen maakt dat de imker leert om zijn/haar handelen niet te standaardiseren. Op dezelfde dag kunnen de bijenvolken in dezelfde rij een totaal verschillende vraag om ondersteuning hebben.  U leert niet alleen van uw eigen bijenvolk maar ook van de volken van de andere cursisten.  In feite grijpen we  zo weinig mogelijk in.

De Imkerij op landgoed Bleijendijk.

Op Imkerij Bleiejendijk wonen 35 bijenvolken. Er wordt natuur-en bijenvriendelijk ge-imkerd. Zo wordt er o.a. slechts honing geoogst welke de bijen “over” hebben, worden de vleugels van de koningin niet geknipt en blijven de bijen hun hele leven op de Vughtse bijenstand. Wij streven ernaar de bijen zoveel mogelijk in staat te stellen om zich lokaal aan te passen aan de omgeving van Vught (cirkel van 6 km). De honing van Imkerij Bleijendijk is een pesticide-vrije honing (onafhankelijke laboratorium-controle). Eerdfer onderzoek wees uit dat 75% van de verkochte honing pesticide bevat. Uit een recente test van "keuringsdienst van Waren" bleek dat 11 van de 15 verschillende honingpotjes uit de supermarkt aangelengd was met suikerstroop.

Op welke dag en data?

De cursus is op de zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur  (een aantal dagen uitgezonderd) De deelname-kosten van de  cursus zijn 325 Euro. U moet voor aanvang van de cursus zelf zorgdragen voor de basismaterialen zijnde een bijenpak, imkerhandschoenen, kastbeitel en een beroker.  Op 1 van de eerste cursusdagen ontvangt u daar meer informatie over .Bij de start van de cursus is het u losbladig cursusboek “Basiscursus Imkeren” aanwezig tegen betaling van 35 Euro.De cursus bestaat uit 12 bijeenkomsten en 1 diploma-uitreiking

 

De lesaochtenden op een rij.

Zaterdag  02-03 / 09-03 / 16-03 /30-03 / 06-04/ 11-05/  25-05 / juni volgt/ augustus volgt/september volgt (in schoolvakanties zijn geen lessen)

John is een ervaren Imker, met passie voor de bijenvolken. Ik heb een dag met John meegelopen, heb ontzettend veel geleerd. niet alleen over de bijen maar ook over alles daaromheen zoals alle omstandigheden rondom de bijen zoals klimaatverandering, planten en bomen, en hoe een bijenvolk daarmee omgaat. Een geweldig verteller.

Jarno, INHOLLAND HOGESCHOOL

groenimkerij.jpg
bottom of page