top of page

Zelf Imker worden? Een bijenvolkje in uw tuin?

hoewordtikimker_small.jpg
honey-g8afbdaa9d_1920.jpg

Op Landgoed Bleijendijk in Vught start ook in 2024 weer de basis-cursus bijenhouden. De cursus die bestaat uit 11 bijeenkomsten start in Maart/April  en wordt in juli 2024 afgerond met een officieel diploma “basiscursus Bijenhouden”.

 Binnenkort opent hier de inschrijving voor 2024

Voor Wie?

De cursus wordt gegeven op Landgoed Bleijendijk.  (http://bleijendijk.nl) In de cursus wordt het in de praktijk -werken met de bijen- zoveel mogelijk gecombineerd met theoretische kennis. Het is een beginnerscursus, u hoeft geen kennis te hebben van bijenhouden. De bijeenkomst is bedoeld voor deelnemers die daadwerkelijk overwegen 1 of meer bijenvolken te gaan houden op een eigen locatie. Maar natuurlijk is het uw eigen beslissing of u dat uiteindelijk ook zult doen. In ieder geval heeft u na het volgen van de basiscursus daarvoor alle basiskennis in huis om het bijenvolk en de vraag die het aan uu als  imker heeft te begrijpen.

Hoe leert U?

Als imker zult u gaandeweg na uw diplomering uw eigen methode ontwikkelen die bij u en uw bijen past. Onze basiscursus helpt u daarbij om daarin uw weg te vinden. In de maanden maart vinden 4 inleidende lessen plaats. Deze worden gehouden in de educatieruimte (de boshut)  van de stichting natuureducatie Bleijendijk. De praktijklessen vinden plaats op de nabijgelegen bijenstand op Het Landgoed. Ook kunnen we tegen het eind van de cursusperiode (als iedereen wat meer ervaren is) de Bijenstand in Esch bezoeken waar de 200 bestuivingsvolken staan. Door de veelvoud van volken is het erg leerzaam om daar de verschillende volken en hun groeistadium te zien. Zodra de bijen vliegen maken we al meteen kennis met de bijen op de bijenstand. . U werkt in een groepje van 2 of 3 personen aan 1 bijenkast waarin u uzelf alle benodigde handelingen over het seizoen eigen maakt. Tijdens alle sessies ligt de nadruk op “KIJKEN NAAR DE BIJEN”. Op Bleijendijk is het onze filosofie om de bijen leidend te laten zijn in de beslissingen die de imker neemt . Dit leren kijken naar de bijen maakt dat de imker leert om zijn/haar handelen niet te standaardiseren. Op dezelfde dag kunnen de bijenvolken in dezelfde rij een totaal verschillende vraag om ondersteuning hebben.  U leert niet alleen van uw eigen bijenvolk maar ook van de volken van de andere cursisten.  In feite grijpen we het liefst zo weiing mogelijk in.

Natuurlijk Imkeren op landgoed Bleijendijk.

Op Imkerij Bleiejendijk wonen 25 volgroeide bijenvolken. Er wordt natuur-en bijenvriendelijk ge-imkerd. Zo wordt er o.a. slechts honing geoogst welke de bijen “over” hebben, worden de vleugels van de koningin niet geknipt en blijven de bijen hun hele leven op de Vughtse bijenstand. Wij streven ernaar de bijen zoveel mogelijk in staat te stellen om zich lokaal aan te passen aan de omgeving van Vught (cirkel van 6 km). De honing van Imkerij Bleijendijk is een pesticide-vrije honing (onafhankelijke laboratorium-controle). En daar zijn we trots op want 75% van de honingstalen van over de hele wereld bevatten pesticides. Gedurende de theorie en praktijklessen ligt de nadruk op het zo natuurlijk mogelijk imkeren. Zo weiing mogelijk ingrijpen en slechts handelingen uitvoeren in het bijenvolk als dat voor hun welzijn nodig is.

John is een ervaren Imker, met passie voor de bijenvolken. Ik heb een dag met John meegelopen, heb ontzettend veel geleerd. niet alleen over de bijen maar ook over alles daaromheen zoals alle omstandigheden rondom de bijen zoals klimaatverandering, planten en bomen, en hoe een bijenvolk daarmee omgaat. Een geweldig verteller.

Jarno, INHOLLAND HOGESCHOOL

bottom of page